Catalogul de prezentare Euro Valves Distribution

Instructiuni instalare si utilizare robineti cutit cu actuator

Instructiuni instalare si utilizare robineti cutit cu actuator

RECOMANDARI GENERALE:

Robinetul cu cuțit echipat cu un actuator pneumatic este dedicat închiderii automate a liniilor cu fluide grele, cum ar fi suspensiile și pulberile. Pentru o funcționare corectă a robinetului, este necesar să respectați următoarele instrucțiuni. În plus, dacă robinetul trebuie instalat într-o atmosferă periculoasă, de explozie, trebuie respectate instrucțiuni suplimentare speciale descrise în documentul „IMEVMATEX”. 

AVERTISMENT:

2.1 – Pericol de accidentare prin strivire sau tăiere. Nu conectați alimentarea cu aer comprimat și nu operați robietul cu cuțit înainte de a fi instalat complet pe țeavă. Mișcarea accidentală a ușii poate strivi sau tăia un membru al operatorului.

2.2 – Pericol de arsuri. Dacă robinetul include o vană pilot solenoid, acest solenoid este destinat pentru tensiune continuă. În acest caz, bobina se poate încălzi foarte tare. Pentru a evita arsuri, nu atingeți bobina.

VERIFICĂRI DUPĂ RECEPȚIE:

3.1 – Verificarea referinței comenzii. Tipul robinetului este scris pe eticheta lipită pe actuator. Verificați că tipul este același cu cel scris pe comanda de livrare și pe confirmarea comenzii.

3.2 – Verificarea dimensiunilor. Robinetul poate avea dimensiuni mari, mai ales în variantele superioare. Asigurați-vă că aveți suficient spațiu în jurul țevii, ținând cont de pozițiile de montaj indicate.

3.3 – Verificarea dimensiunii robinetului. Dimensiunea robinetului este de asemenea scrisă pe eticheta de pe actuator. Verificați că această dimensiune este aceeași cu dimensiunea țevii.

3.4 – Verificarea standardului flanșelor. Robineții sunt destinați țevilor echipate cu flanșe PN10 conform EN 1092-1 sau cu flanșe ANSI 150 RF conform ANSI B16.5. Verificați că flanșele țevii corespund standardului robinetului.

3.5 – Verificarea tensiunii. Dacă ați comandat robinetul cu o valvă pilot solenoid, tensiunea de alimentare a valvei pilot este scrisă pe bobină. Verificați că această tensiune corespunde tensiunii destinate controlului vanei.

3.6 – Verificarea alimentării cu aer comprimat. Presiunea aerului comprimat este scrisă pe placa de identificare a actuatorului. Verificați că rețeaua de aer comprimat oferă presiunea corectă și că este bine lubrifiată. Dacă este necesar, instalați un filtrul-reglator-lubrificator în amonte. 

3.7 – Verificarea stării fluidului și a temperaturii zonei. Limitele de utilizare ale robinetului sunt indicate pe placa de identificare. Verificați că presiunea și temperatura aplicației se încadrează între aceste limite. De asemenea, verificați limitele de temperatură ale zonei.

INSTRUCȚIUNI DE DEPOZITARE:

Dacă echipamentul nu este instalat imediat după livrare, te rugăm să urmezi instrucțiunile de mai jos:

4.1. PĂSTRAREA ECHIPAMENTULUI ÎN AMBALAJUL ORIGINAL. Echipamentul este livrat într-un ambalaj adaptat pentru depozitare temporară. Te rugăm să-l păstrezi în acest ambalaj până la instalare și să respecți instrucțiunile de mai jos:

4.2. DESFACEREA ȘI VERIFICAREA CONȚINUTULUI. În cazul desfacerii pentru verificare la livrare, echipamentul trebuie reambalat în ambalajul original până la montare. Nu îndepărta capacele de protecție de la intrarea valvei.

4.3. DEPOZITARE. Păstrează pachetul pe un palet sau pe un raft într-o zonă uscată, ferită, bine ventilată, care nu este expusă inundațiilor și, dacă este posibil, într-un hangar etanș. Clienții sunt responsabili pentru protecția împotriva furtului și daunelor. Condiții climatice Interval posibil: Temperatura camerei -20°C - +80°C. Umiditatea aerului 30% < φ < 70%

4.4. STIVUIREA. Numai materialul livrat într-o cutie de lemn poate fi stivuit. Materialul livrat pe un palet, într-o cutie sau ambalaj Pal-Box® nu trebuie stivuit.

4.5. DEPOZITARE ÎN PROLUNGIT. Dacă materialul este păstrat timp de câteva luni, componentele de oțel (de exemplu, valva) trebuie tratate cu un strat protector de ulei sau grăsime. Te rugăm să verifici regulat starea materialului.

INSTRUCȚIUNI DE MONTARE:

5.1 – Locul de instalare. Robinetul automat poate fi instalat atât în interior, cât și în exterior, ținând cont de limitele de temperatură indicate. Gradul de protecție al părților electrice este IP 65.

5.2 – Pozițiile de montare. Robinetul poate fi instalat în cele trei poziții indicate în desenul de mai sus. Atunci când este instalat orizontal, asigură-te că folosești un suport de tip cric.

5.3 – Direcția robinetului. Robinetul are etanșare unidirecțională. În timpul montajului, ai grijă la direcția fluidului, indicată de săgeata marcată pe corpul acestuia. Dacă folosești robineții pentru pulberi sau granule, instalează robinetul în direcția opusă săgeții (cu excepția cazului în care folosești un deflector). Gama bidirecțională poate fi instalată în ambele direcții.

5.4 – Suportul țevilor. Pentru robineții de dimensiuni mari, care au o greutate mare în raport cu rezistența țevii, este absolut necesar să prevezi un suport independent de țeavă. De asemenea, robinetul nu poate susține țevile, acestea trebuie să fie susținute de sine.

5.5 - Alinierea țevilor. Înainte de instalarea valvei, asigură-te că țevile din amonte și din aval sunt aliniate corect și că flanșele sunt paralele.

5.6 – Curățarea țevilor. Înainte de a monta robinetul pe țeavă, curăță bine interiorul valvei cu apă sau aer comprimat. Verifică absența sârmelor sau a chips-urilor metalice care ar putea dăuna pieselor interne ale robinetului.

5.7 – Transportul robinetului. În timpul montării robinetului pe țeavă, folosește mijloace de ridicat adecvate (macara, stivuitor, troliu, etc.). Robinetul trebuie să fie poziționat corect și să nu suporte stres axial în timpul operației de fixare.

5.8 - Pregătirea fețelor flanșelor. Înainte de a poziționa robinetul între cele două flanșe, curăță bine suprafețele celor două flanșe și cele două suprafețe ale garniturii valvei. Verifică să nu existe asperități. Alege garnituri de flanșă adaptate dimensiunii corecte, standardului flanșelor și fluidului care circulă prin robinet.

5.9 – Montaj sub un siloz. Dacă montați robinetul sub un siloz, asigurați-vă că suprasarcina actuatorului nu deformează poarta și nu blochează mișcarea acesteia. Preconizați un suport adecvat și/sau un cablu de tracțiune.

5.10 – Montaj cu deflector. Dacă montați robinetul cu un deflector, introduceți-l între flanșa superioară a țevii și robinet. Nu uitați să țineți cont de direcția fluxului indicată de săgeata de pe corp. De asemenea, nu uitați de garnitura dintre flanșă și deflector.

5.11 – Montaj la capăt de linie. În cazul montării robinetului la capăt de linie, este necesar să instalați o flanșă de contrabalans. În plus, presiunea maximă de funcționare este redusă astfel: Dimensiunea 50 la 200: 5 bar; Dimensiunea 250: 4 bar; Dimensiunea 300: 3 bar; Dimensiunea 350 și 400: 2 bar;

5.12 – Montaj cu kit-ul de efect simplu. Consultați desenul special de montaj din documentul „KIT DE EFECT SIMPLU”.

5.13 – Montaj pe flanșe PN10. Odată ce pozițiile robinetului și a garniturilor sunt stabilite între cele două flanșe, alege șuruburile și piulițele în funcție de dimensiunea valvei. Folosește șuruburi din oțel zincat de calitate minim 6.8. Strânge-le conform tabelului de cuplu. Fă o strângere în cruce. 

5.14 – Fixarea pe ANSI 150. Odată ce pozițiile robinetului și a garniturilor sunt determinate între cele două flanșe, alege șuruburi și piulițe conform dimensiunii țevii.

5.15 – Conectarea la rețeaua de aer comprimat. Înainte de a conecta robinetul la rețeaua de aer comprimat, închideți-l în amonte și decompresați-l. Actuator cu dublă acțiune: portul de jos este pentru deschiderea vanei / portul de sus este pentru închiderea vanei. 1. Dacă ați comandat robinetul cu vana pilot: conectați pur și simplu alimentarea cu aer comprimat la portul 1. Conexiune tub Ø DN50 la 200 DN250 la 400 G 1/8’’ G 1/4" 2. Dacă controlați direct dintr-o vană pilot 5/2: conectați alimentarea cu aer pentru deschidere la portul de jos al actuatorului. Conectați alimentarea cu aer pentru închidere la portul de sus al actuatorului. Conexiune port Ø DN50 la 300 DN350 la 400 G 1/4’’ G 3/8’’.

5.16 – Conectarea la rețeaua electrică de control. Dacă ați comandat robinetul cu vana pilot solenoid BM 520: conexiunea electrică trebuie efectuată de un muncitor calificat și conform standardelor existente. Înainte de a începe, opriți rețeaua electrică de alimentare. În funcție de tensiunea de alimentare, componentele trebuie să fie conectate la pământ conform standardelor locale existente. Bobină standard: introduceți cablul în gripul de cablu și în garnitura de etanșare (PG9). Conectați firele cablului la bara de terminale a bobinei și la conectorul de pământ.

5.17 – Test de funcționare. Puneți încet conducta sub presiune. În cazul unui test hidraulic al conductei, nu depășiți presiunea maximă a vanei. 1. Deschideți rețeaua de alimentare cu aer comprimat. 2. Alimentați vana pilot solenoid cu electricitate. 3. Dacă ați comandat robinetul cu vana pilot, folosiți șurubelnița manuală pentru a verifica dacă vana se deschide și se închide corect. (urmăriți vizual mișcarea ușii) 4. Dacă controlați direct printr-o vană pilot pneumatică 5/2, schimbați vana pilot în orice poziție și verificați că mișcarea corespunzătoare a ușii se produce. (urmăriți vizual mișcarea ușii)

5.18 - Strângerea cutiei de etanșare. Vanele cu cupă sunt livrate întotdeauna cu cutia de etanșare slăbită. După ce ați pus conducta sub presiune, verificați etanșeitatea la garnitura ușii și, dacă se observă o scurgere, strângeți mai mult, dacă este necesar (încrucișat). Aveți grijă să nu strângeți excesiv: acest lucru ar putea bloca mișcarea ușii. De asemenea, verificați că nu există contact între ușă și cutia de etanșare. Cuplu maxim de strângere (N.m) pentru piulițele cutiei de etanșare: DN 50 65 80 100 125 150 200 250 300 350 400 450 500 - Cuplu 20 Nm, 30 Nm, 35 Nm.

INSTRUCȚIUNI DE ÎNTREȚINERE:

Asigurați-vă că robinetul funcționează regulat: acest lucru va evita blocarea sau murdărirea. Vă recomandăm să efectuați cel puțin un ciclu de deschidere/închidere pe lună. Verificați periodic starea robinetului, acordând o atenție deosebită următoarelor puncte: etanșeitatea în linie, etanșeitatea garniturii și funcționarea actuatorului.

6.1 - Înainte de orice operațiune

6.1.1 - Decomprimarea, drenarea și aducerea conductei pe care este montată vana la temperatura camerei.

6.1.2 - Închideți alimentarea cu aer comprimat și decompresați actuatorul.

6.1.3 - Opriți alimentarea electrică a vanei pilot, dacă este cazul.

6.1.4 - Purtați echipamente de protecție adecvate.

6.1.5 - Planificați mijloacele adecvate de ridicare pentru operațiunile de întreținere.

6.2 - Întreținerea vanei. În caz de scurgere în linie, verificați starea ușii (1) și a scaunului (4). Înlocuiți-l dacă este necesar.

În cazul în care există scurgeri la cutia de etanșare (7): strângeți-o din nou într-un interval rezonabil. Verificați că ușa se mai mișcă. Dacă scurgerea continuă, refăceti etanșarea, folosind un set recomandat de instalator.

6.3 – Întreținerea actuatorului. În cazul în care actuatorul (10) are scurgeri sau este blocat, înlocuiți garniturile sau actuatorul complet.

6.4 – Întreținerea valvei pilot. În caz de deteriorare a valvei solenoid pilot, verificați mai întâi starea bobinei. 

AJUTOR PENTRU DIAGNOSTICAREA PROBLEMELOR:

Chiar dacă s-a dat comanda de deschidere sau închidere, robinetul rămâne în poziție.

- Verifică alimentarea cu aer comprimat (debit + presiune)

- Verifică etanșeitatea actuatorului

- Verifică lubrifierea actuatorului

- Verifică alimentarea cu energie a valvei pilot

- Verifică absența corpurilor străine în valva pilot

- Verifică starea bobinei

- Verifică absența corpurilor străine care blochează poarta

Nu există flux sau flux foarte scăzut în poziția deschisă:

- Verifică presiunea la intrarea în țeavă

- Verifică absența corpurilor străine care blochează poarta

Scurgeri pe linie, deși robinetul este închis:

- Verifică direcția de instalare a valvei

- Verifică starea scaunului

Scurgeri la cutia de etanșare:

- Verifică starea ambalajului

Scurgeri între vana și flanșă:

- Verifică starea garniturilor flanșelor și a șurubului

Autoîncălzirea actuatorului:

- Verifică lubrifierea actuatorului 

INSTRUCȚIUNI PENTRU DEPOZITAREA ȘI RECICLAREA PRODUSULUI

Robinetul nu conține materiale periculoase. După montarea echipamentului, materialele de ambalare trebuie colectate și trimise la o instalație autorizată de reciclare și eliminare. Robinetul nu conține materiale periculoase. La sfârșitul duratei de viață a produsului, după ce a fost îndepărtat robinetul din țeavă, utilizatorul trebuie să contacteze o companie de reciclare pentru a sorta părțile metalice ale robinetului. Pentru informații, următoarele familii de materiale sunt incluse în aceast robinet: oțel carbon, oțel inoxidabil și aluminiu. Pentru părțile electrice ale robinetului, acestea trebuie separate și date unei companii de reciclare conform reglementării EC 2002/96.

 

Despre magazin