Catalogul de prezentare Euro Valves Distribution

Blog Grid Left Sidebar

Instructiuni instalare si utilizare robineti cu ventil forjati

ÎNDRUMARI GENERALE:

• Asigurați-vă că robineții care vor fi utilizați sunt adecvați condițiilor instalației (tip de fluid, presiune și temperatură).
• Asigurați-vă că aveți suficiente robinete pentru a putea izola secțiunile de conducte, precum și echipamentele adecvate pentru întreținere și reparații.
• Asigurați-vă că supapele care urmează să fie instalate au rezistența corectă pentru a putea susține capacitatea de utilizare.
• Instalarea tuturor circuitelor trebuie să asigure că funcționarea acestora poate fi testată automat în mod regulat (de cel puțin două ori pe an).

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE:

• Înainte de instalarea robineților, curăţaţi şi îndepărtaţi orice obiect din conducte (în special bucăţi de etanşare şi metal) care ar putea bloca sau obstrucționa supapele.
• Asigurați-vă că ambele țevi de conectare, de pe ambele părți ale robinetului (în amonte și în aval) sunt aliniate (dacă nu sunt, supapele ar putea să nu funcționeze corect).
• Asigurați-vă că cele două secțiuni ale conductei (amonte și aval) se potrivesc, robinetul nu va compensa niciun gol. Orice deformare a conductelor poate afecta etanșeitatea conexiunii și funcționarea robinetului și poate provoca chiar o ruptură. Pentru a fi sigur, puneți setul în poziție pentru a vă asigura că asamblarea va funcționa.
• În timpul operaţiei de sudare, pentru tipurile de conexiune S.W., se deschide pe jumătate robinetul și nu se depășește temperatura de 350-400°C
• Lungimile teoretice date de ISO/R7 pentru filetare sunt de obicei mai mari decât cele necesare, lungimea filetului trebuie limitată și verificați ca capătul tubului să nu se apese până la capul filetului.
• Nu folosiţi niciodată o menghină pentru a strânge elementele de fixare ale robinetului.
• Dacă secțiunile de conducte nu au suportul final la locul lor, acestea trebuie fixate temporar. Acest lucru este pentru a evita solicitarea inutilă a robinetului.
• Poate fi necesară înșurubarea presetupei în timpul utilizării, în funcție de tipul de utilizare.
• Nu folosiţi o unealtă pentru a închide robinetul.
• Fluidele din robinet nu trebuie să conțină obiecte solide (ar putea deteriora scaunul)
• Se recomandă acționarea robinetului (deschidere și închidere) de 1 până la 2 ori pe an


Pentru o instalație în zona ATEX, verificați conductibilitatea dintre supapă, conducta din amonte și conducta din aval și asigurați-vă că conducta este conectată la pământ.

 

Instructiuni instalare si utilizare robineti cu sertar BSP

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE:


• Înainte de instalarea robineților cu sertar si filet BSP, curăţaţi şi îndepărtaţi orice obiecte din conducte (în special bucăţi de etanşare şi metal) care ar putea bloca sau bloca elementele mobile.
• Asigurați-vă că ambele țevi de conectare, de fiecare parte a robinetului (în amonte și în aval), sunt aliniate (dacă nu sunt, robineții ar putea să nu funcționeze corect).
• Asigurați-vă că cele două secțiuni ale conductei (amonte și aval) se potrivesc, carcasa robinetului cu sertar nu va absorbi niciun gol. Orice deformare a conductelor poate afecta etanșeitatea conexiunii, funcționarea robinetului, și poate provoca chiar o ruptură. Pentru verificare, puneți kitul în poziție pentru a vă asigura că asamblarea va funcționa.
• Înainte de a începe montarea, asigurați-vă că firele și filetele sunt curate.
• Dacă secțiunile de conducte nu au suportul final la locul lor, acestea trebuie fixate temporar. Acest lucru evită solicitarea inutilă a robinetului.
• Lungimile teoretice date de ISO/R7 pentru filetare sunt de obicei mai mari decât cele necesare, lungimea filetului ar trebui să fie limitată și să verificați capătul țevii, să nu apese până la capul filetului robinetului.
• Pentru conductele de etanșare a robineților, este esențial să se utilizeze produse compatibile cu utilizarea acestora.
• Poziționați clemele de țeavă pe ambele părți ale robinetului.
• Când înșurubați robinetul, asigurați-vă că vă rotiți numai pe partea înșurubată, pe partea cu 6 suprafețe. Folosiți o cheie cu cap deschis sau o cheie reglabilă și nu o cheie circulara.
• Nu folosiţi niciodată o menghină pentru a strânge elementele de fixare ale robineților.
• Nu strângeți excesiv robinetul cu sertar. Nu blocați cu nicio prelungire, deoarece poate cauza ruperea sau slăbirea carcasei.
• Se recomandă acționarea robinetului cu sertar (deschidere și închidere) de 1 până la 2 ori pe an.

 

Instalare, operare si intretinere pentru clapetele de sens

INSTRUCTIUNI GENERALE

Articolul contine detalii necesare pentru instalarea si intretinerea clapetelor de sens montate intre flanse

DEPOZITAREA

Înainte de instalare, vă rugăm să depozitați clapetele și fitingurile într-un loc uscat pentru a le proteja de condițiile meteorologice dure, vânt și nisip. Vă rugăm să lăsați mărfurile în ambalajul original și să nu îndepărtați flanșa sau protecțiile de capăt.
Vă rugăm să manipulați produsele cu grijă. Nu le aruncați și nu le trageți pe podea.

CURATAREA TEVILOR

Înainte de a instala clapetele și fitingurile pe țevi, curățați țevile cu apă sau aer comprimat. Vă rugăm să verificați dacă există stropi de sudură sau așchii de metal care ar putea deteriora suprafața de etanșare a clapetelor de sens

INDOIREA TEVILOR

Înainte de instalarea clapetelor și fitingurilor, vă rugăm să verificați dimensiunile țevilor cu echipamentul deja montat. Vă rugăm să verificați, de asemenea, alinierea corectă a conductelor din amonte și din aval.
Nu incercati sa compensati abaterile de aliniament fortand pe clapete și fitinguri. Acest lucru poate duce la probleme de etanșare, scurgeri, blocaje sau rupturi mecanice.

COMPENSATOARE

Pentru conductele care transportă fluide calduratoare, vă rugăm să anticipați compensarea dilatațiilor cu ajutorul echipamentelor adaptate (bucle și/sau rosturi de dilatație).
Absența acestora poate duce la rupturi mecanice și la blocarea clapetelor

DIRECTIA DE MONTARE

Un anumit număr de dispozitive nu au neapărat o funcționare simetrică. Este esențial să respectați direcția de montare indicată de săgeata gravată sau ștanțată pe corp și să o adaptați la direcția fluxului de fluid.

RIDICAREA

La instalarea clapetelor si robinetilor pe țevi, vă rugăm să utilizați dispozitive de ridicare adaptate (macara pod, stivuitor, palan).
Este necesar să aliniați corect clapeta în timpul instalării acesteia.

SUSTINEREA

Pentru echipamentele care reprezintă o greutate semnificativă în comparație cu soliditatea țevilor, este esențial să se asigure un suport suplimentar independent de țevi.
De asemenea, fitingurile nu pot servi ca suport pentru țevi, deoarece acestea trebuie susținute singure. Nerespectarea acestor reguli poate duce la scurgeri, blocaje și spargeri.

STRANGEREA

Pentru supapele și fitinguri filetate și cu flanșă, vă rugăm să utilizați un cuplu de strângere adecvat. Strângerea insuficientă poate duce la scurgeri.
Strângerea excesivă poate duce la blocarea clapetei sau la rupturi mecanice. Cuplurile de cuplare sunt indicate pe fiecare manual al produsului

SUDAREA

Când sudați robineti din oțel sau oțel inoxidabil, asigurați-vă că acestia sunt în poziția deschisă. Trebuie acordată atenție deosebită supapelor mici pentru a nu provoca daune componentelor critice ale echipamentului, care pot fi aproape de zona de sudare. Trebuie avută mare precauție la sudarea supapelor cu bilă in apropierea partilor moi.

JETURI DE APA

Un soc provocat de un jet de apa, generând o creștere bruscă a presiunii, poate provoca daune considerabile: element de închidere a supapei cu fante, tijă deformată etc.
Cauzele loviturilor de apă sunt variate. Pornirea neprogresivă a unei pompe și închiderea bruscă a unei supape sunt cauzele cel mai frecvent întâlnite.

 

INDRUMĂRI GENERALE:

♦ Asigurați-vă că supapele de reținere care vor fi utilizate sunt adecvate condițiilor instalației (tip de fluid, presiune și temperatură).
♦ Asigurați-vă că aveți suficienti robineti pentru a putea izola secțiunile de conducte, precum și echipamentul adecvat pentru întreținere și reparație.
♦ Asigurați-vă că supapele care urmează să fie instalate au rezistența corectă pentru a putea susține capacitatea de utilizare.

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE:

♦ Înainte de instalarea clapetelor de reținere, curățați și îndepărtați orice obiecte din conducte (în special bucăți de etanșare și metal) care ar putea bloca și bloca supapele.
♦ Fețele flanselor trebuie să fie curate și fără deteriorare
♦ Asigurați-vă că ambele țevi de conectare de fiecare parte a clapetei de reținere (în amonte și în aval) sunt aliniate (dacă nu sunt, clapetele pot să nu funcționeze corect).
♦ Asigurați-vă că cele două secțiuni ale conductei (amonte și aval) se potrivesc, unitatea clapetei de reținere nu va absorbi niciun gol. Orice deformare a țevilor poate afecta etanșeitatea conexiunii, funcționarea clapetei de reținere și poate chiar cauza o ruptură. Pentru a fi sigur, puneți kitul în poziție pentru a vă asigura că asamblarea va funcționa.
♦ Dacă secțiunile de conducte nu au suportul final la locul lor, acestea trebuie fixate temporar. Acest lucru se va face pentru a evita solicitarea inutilă a clapetei de reținere.
♦ Respectați direcția de curgere indicată de săgeată
♦ Asigurați-vă că există suficient spațiu după clapeta de reținere, astfel încât discul să poată fi deschis în poziție de deschidere totală
♦ Deoarece există garnituri de inele O-ring pe corpul supapelor de reținere, nu adăugați garnitură de flanșă între clapetele de reținere și flanșe, aceste inele circulare vor asigura etanșeitatea
♦ Şuruburile trebuie strânse în cruce
♦ Dacă există o schimbare de direcție sau dacă există un alt material, este mai bine să scoateți clapeta de reținere astfel încât să fie în afara zonei de turbulență (între 3 și 5 ori, ND înainte și după).
♦ După o pompă, vă rugăm să consultați FD CEN/TR 13932 pentru a instala supapa de reținere:
♦ Dacă este esențial să continuați amorsarea pompei, pe conducta de aspirație poate fi montată o supapă de reținere la o distanță L1 (aspirație cu lungime dreaptă) > 10xD1 (aspirație cu diametrul)
Clapeta de reținere este proiectată pentru a corespunde la debitul maxim în funcționare
♦ În alte cazuri, clapeta de reținere este montată pe conducta de refulare la o distanță de L2 (lungime dreaptă la refulare) > 3xD2 (diametru la refulare) 

PUNERE IN FUNCTIUNE:

♦ Presurizarea trebuie să fie graduală pentru a evita crearea unui soc de apa
♦ Testele de presiune ale instalatiei trebuie facute cu o conducta perfect curata
Testul de presiune nu trebuie să depășească specificațiile supapei conform API 598

 

Instructiuni instalare si utilizare robineti cu ventil si conexiune cu filet

ÎNDRUMARI GENERALE:

• Asigurați-vă că robineții care vor fi utilizați sunt adecvați condițiilor instalației (tip de fluid, presiune și temperatură).
• Asigurați-vă că aveți suficiente robinete pentru a putea izola secțiunile de conducte, precum și echipamentele adecvate pentru întreținere și reparații.
• Asigurați-vă că robinetele care urmează să fie instalate au rezistența corectă pentru a putea susține capacitatea de utilizare.
• Instalarea tuturor circuitelor trebuie să asigure că funcționarea acestora poate fi testată automat în mod regulat (de cel puțin două ori pe an).

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE:

• Înainte de instalarea robineților, curățați și îndepărtați orice obiect din țevi (în special bucăți de etanșare și metal) care ar putea bloca și bloca supapele.
• Asigurați-vă că ambele țevi de conectare de fiecare parte a robinetului (în amonte și în aval) sunt aliniate (dacă nu sunt, robineții pot să nu funcționeze corect).
• Verificaţi ca niplurile să fie curate înainte de asamblare
• Lungimile teoretice date de ISO/R7 pentru filetare sunt de obicei mai mari decât cele necesare, lungimea filetului trebuie limitată și verificați ca capătul tubului să nu se apese până la capul filetului.
• Pentru etanșeitatea filetului, utilizați produse compatibile cu termenii și condițiile proiectului
• Nu folosiţi niciodată o menghină pentru a strânge elementele de fixare ale robinetului.
• Asigurați-vă că cele două secțiuni ale conductei (amonte și aval) se potrivesc, astfel că robinetul nu va absorbi niciun gol. Orice deformare a conductelor poate afecta etanșeitatea conexiunii, funcționarea robinetului și poate provoca chiar o ruptură. Pentru a fi sigur, puneți kitul în poziție pentru a vă asigura că asamblarea va funcționa.
• Dacă secțiunile de conducte nu au suportul final la locul lor, acestea trebuie fixate temporar. Acest lucru este pentru a evita solicitarea inutilă a robinetului.
• Strângeți garnitura presetupei la prima pornire a instalării (cu un cuplu moderat), astfel încât să nu existe scurgeri și roata de mână să fie ușor de utilizat.
• Nu folosiţi unelte pentru a acţiona roata de mână
• Fluidele din robinet nu trebuie să conțină obiecte solide (ar putea deteriora scaunul).
• Respectați direcția de curgere indicată de săgeată

ÎNTREȚINERE:

• Se recomandă operarea supapei (deschidere și închidere) de 1 până la 2 ori pe an
• La intervenția la supapă, asigurați-vă că nu există presiune în conductă, că nu există lichid în ea și că este izolat. Temperatura trebuie să fie suficient de scăzută pentru a funcționa fără riscuri. Dacă există un fluid coroziv, instalare inertă înainte de intervenție.
• Dacă există o scurgere la garnitura, strângeți-o ușor, astfel încât scurgerea să dispară.


Pentru o instalație în zona ATEX, verificați conductibilitatea dintre supapă, conducta din amonte și conducta din aval și asigurați-vă că conducta este conectată la pământ.

 

Instructiuni instalare si utilizare robineti cutit cu actuator

RECOMANDARI GENERALE:

Robinetul cu cuțit echipat cu un actuator pneumatic este dedicat închiderii automate a liniilor cu fluide grele, cum ar fi suspensiile și pulberile. Pentru o funcționare corectă a robinetului, este necesar să respectați următoarele instrucțiuni. În plus, dacă robinetul trebuie instalat într-o atmosferă periculoasă, de explozie, trebuie respectate instrucțiuni suplimentare speciale descrise în documentul „IMEVMATEX”. 

AVERTISMENT:

2.1 – Pericol de accidentare prin strivire sau tăiere. Nu conectați alimentarea cu aer comprimat și nu operați robietul cu cuțit înainte de a fi instalat complet pe țeavă. Mișcarea accidentală a ușii poate strivi sau tăia un membru al operatorului.

2.2 – Pericol de arsuri. Dacă robinetul include o vană pilot solenoid, acest solenoid este destinat pentru tensiune continuă. În acest caz, bobina se poate încălzi foarte tare. Pentru a evita arsuri, nu atingeți bobina.

VERIFICĂRI DUPĂ RECEPȚIE:

3.1 – Verificarea referinței comenzii. Tipul robinetului este scris pe eticheta lipită pe actuator. Verificați că tipul este același cu cel scris pe comanda de livrare și pe confirmarea comenzii.

3.2 – Verificarea dimensiunilor. Robinetul poate avea dimensiuni mari, mai ales în variantele superioare. Asigurați-vă că aveți suficient spațiu în jurul țevii, ținând cont de pozițiile de montaj indicate.

3.3 – Verificarea dimensiunii robinetului. Dimensiunea robinetului este de asemenea scrisă pe eticheta de pe actuator. Verificați că această dimensiune este aceeași cu dimensiunea țevii.

3.4 – Verificarea standardului flanșelor. Robineții sunt destinați țevilor echipate cu flanșe PN10 conform EN 1092-1 sau cu flanșe ANSI 150 RF conform ANSI B16.5. Verificați că flanșele țevii corespund standardului robinetului.

3.5 – Verificarea tensiunii. Dacă ați comandat robinetul cu o valvă pilot solenoid, tensiunea de alimentare a valvei pilot este scrisă pe bobină. Verificați că această tensiune corespunde tensiunii destinate controlului vanei.

3.6 – Verificarea alimentării cu aer comprimat. Presiunea aerului comprimat este scrisă pe placa de identificare a actuatorului. Verificați că rețeaua de aer comprimat oferă presiunea corectă și că este bine lubrifiată. Dacă este necesar, instalați un filtrul-reglator-lubrificator în amonte. 

3.7 – Verificarea stării fluidului și a temperaturii zonei. Limitele de utilizare ale robinetului sunt indicate pe placa de identificare. Verificați că presiunea și temperatura aplicației se încadrează între aceste limite. De asemenea, verificați limitele de temperatură ale zonei.

INSTRUCȚIUNI DE DEPOZITARE:

Dacă echipamentul nu este instalat imediat după livrare, te rugăm să urmezi instrucțiunile de mai jos:

4.1. PĂSTRAREA ECHIPAMENTULUI ÎN AMBALAJUL ORIGINAL. Echipamentul este livrat într-un ambalaj adaptat pentru depozitare temporară. Te rugăm să-l păstrezi în acest ambalaj până la instalare și să respecți instrucțiunile de mai jos:

4.2. DESFACEREA ȘI VERIFICAREA CONȚINUTULUI. În cazul desfacerii pentru verificare la livrare, echipamentul trebuie reambalat în ambalajul original până la montare. Nu îndepărta capacele de protecție de la intrarea valvei.

4.3. DEPOZITARE. Păstrează pachetul pe un palet sau pe un raft într-o zonă uscată, ferită, bine ventilată, care nu este expusă inundațiilor și, dacă este posibil, într-un hangar etanș. Clienții sunt responsabili pentru protecția împotriva furtului și daunelor. Condiții climatice Interval posibil: Temperatura camerei -20°C - +80°C. Umiditatea aerului 30% < φ < 70%

4.4. STIVUIREA. Numai materialul livrat într-o cutie de lemn poate fi stivuit. Materialul livrat pe un palet, într-o cutie sau ambalaj Pal-Box® nu trebuie stivuit.

4.5. DEPOZITARE ÎN PROLUNGIT. Dacă materialul este păstrat timp de câteva luni, componentele de oțel (de exemplu, valva) trebuie tratate cu un strat protector de ulei sau grăsime. Te rugăm să verifici regulat starea materialului.

INSTRUCȚIUNI DE MONTARE:

5.1 – Locul de instalare. Robinetul automat poate fi instalat atât în interior, cât și în exterior, ținând cont de limitele de temperatură indicate. Gradul de protecție al părților electrice este IP 65.

5.2 – Pozițiile de montare. Robinetul poate fi instalat în cele trei poziții indicate în desenul de mai sus. Atunci când este instalat orizontal, asigură-te că folosești un suport de tip cric.

5.3 – Direcția robinetului. Robinetul are etanșare unidirecțională. În timpul montajului, ai grijă la direcția fluidului, indicată de săgeata marcată pe corpul acestuia. Dacă folosești robineții pentru pulberi sau granule, instalează robinetul în direcția opusă săgeții (cu excepția cazului în care folosești un deflector). Gama bidirecțională poate fi instalată în ambele direcții.

5.4 – Suportul țevilor. Pentru robineții de dimensiuni mari, care au o greutate mare în raport cu rezistența țevii, este absolut necesar să prevezi un suport independent de țeavă. De asemenea, robinetul nu poate susține țevile, acestea trebuie să fie susținute de sine.

5.5 - Alinierea țevilor. Înainte de instalarea valvei, asigură-te că țevile din amonte și din aval sunt aliniate corect și că flanșele sunt paralele.

5.6 – Curățarea țevilor. Înainte de a monta robinetul pe țeavă, curăță bine interiorul valvei cu apă sau aer comprimat. Verifică absența sârmelor sau a chips-urilor metalice care ar putea dăuna pieselor interne ale robinetului.

5.7 – Transportul robinetului. În timpul montării robinetului pe țeavă, folosește mijloace de ridicat adecvate (macara, stivuitor, troliu, etc.). Robinetul trebuie să fie poziționat corect și să nu suporte stres axial în timpul operației de fixare.

5.8 - Pregătirea fețelor flanșelor. Înainte de a poziționa robinetul între cele două flanșe, curăță bine suprafețele celor două flanșe și cele două suprafețe ale garniturii valvei. Verifică să nu existe asperități. Alege garnituri de flanșă adaptate dimensiunii corecte, standardului flanșelor și fluidului care circulă prin robinet.

5.9 – Montaj sub un siloz. Dacă montați robinetul sub un siloz, asigurați-vă că suprasarcina actuatorului nu deformează poarta și nu blochează mișcarea acesteia. Preconizați un suport adecvat și/sau un cablu de tracțiune.

5.10 – Montaj cu deflector. Dacă montați robinetul cu un deflector, introduceți-l între flanșa superioară a țevii și robinet. Nu uitați să țineți cont de direcția fluxului indicată de săgeata de pe corp. De asemenea, nu uitați de garnitura dintre flanșă și deflector.

5.11 – Montaj la capăt de linie. În cazul montării robinetului la capăt de linie, este necesar să instalați o flanșă de contrabalans. În plus, presiunea maximă de funcționare este redusă astfel: Dimensiunea 50 la 200: 5 bar; Dimensiunea 250: 4 bar; Dimensiunea 300: 3 bar; Dimensiunea 350 și 400: 2 bar;

5.12 – Montaj cu kit-ul de efect simplu. Consultați desenul special de montaj din documentul „KIT DE EFECT SIMPLU”.

5.13 – Montaj pe flanșe PN10. Odată ce pozițiile robinetului și a garniturilor sunt stabilite între cele două flanșe, alege șuruburile și piulițele în funcție de dimensiunea valvei. Folosește șuruburi din oțel zincat de calitate minim 6.8. Strânge-le conform tabelului de cuplu. Fă o strângere în cruce. 

5.14 – Fixarea pe ANSI 150. Odată ce pozițiile robinetului și a garniturilor sunt determinate între cele două flanșe, alege șuruburi și piulițe conform dimensiunii țevii.

5.15 – Conectarea la rețeaua de aer comprimat. Înainte de a conecta robinetul la rețeaua de aer comprimat, închideți-l în amonte și decompresați-l. Actuator cu dublă acțiune: portul de jos este pentru deschiderea vanei / portul de sus este pentru închiderea vanei. 1. Dacă ați comandat robinetul cu vana pilot: conectați pur și simplu alimentarea cu aer comprimat la portul 1. Conexiune tub Ø DN50 la 200 DN250 la 400 G 1/8’’ G 1/4" 2. Dacă controlați direct dintr-o vană pilot 5/2: conectați alimentarea cu aer pentru deschidere la portul de jos al actuatorului. Conectați alimentarea cu aer pentru închidere la portul de sus al actuatorului. Conexiune port Ø DN50 la 300 DN350 la 400 G 1/4’’ G 3/8’’.

5.16 – Conectarea la rețeaua electrică de control. Dacă ați comandat robinetul cu vana pilot solenoid BM 520: conexiunea electrică trebuie efectuată de un muncitor calificat și conform standardelor existente. Înainte de a începe, opriți rețeaua electrică de alimentare. În funcție de tensiunea de alimentare, componentele trebuie să fie conectate la pământ conform standardelor locale existente. Bobină standard: introduceți cablul în gripul de cablu și în garnitura de etanșare (PG9). Conectați firele cablului la bara de terminale a bobinei și la conectorul de pământ.

5.17 – Test de funcționare. Puneți încet conducta sub presiune. În cazul unui test hidraulic al conductei, nu depășiți presiunea maximă a vanei. 1. Deschideți rețeaua de alimentare cu aer comprimat. 2. Alimentați vana pilot solenoid cu electricitate. 3. Dacă ați comandat robinetul cu vana pilot, folosiți șurubelnița manuală pentru a verifica dacă vana se deschide și se închide corect. (urmăriți vizual mișcarea ușii) 4. Dacă controlați direct printr-o vană pilot pneumatică 5/2, schimbați vana pilot în orice poziție și verificați că mișcarea corespunzătoare a ușii se produce. (urmăriți vizual mișcarea ușii)

5.18 - Strângerea cutiei de etanșare. Vanele cu cupă sunt livrate întotdeauna cu cutia de etanșare slăbită. După ce ați pus conducta sub presiune, verificați etanșeitatea la garnitura ușii și, dacă se observă o scurgere, strângeți mai mult, dacă este necesar (încrucișat). Aveți grijă să nu strângeți excesiv: acest lucru ar putea bloca mișcarea ușii. De asemenea, verificați că nu există contact între ușă și cutia de etanșare. Cuplu maxim de strângere (N.m) pentru piulițele cutiei de etanșare: DN 50 65 80 100 125 150 200 250 300 350 400 450 500 - Cuplu 20 Nm, 30 Nm, 35 Nm.

INSTRUCȚIUNI DE ÎNTREȚINERE:

Asigurați-vă că robinetul funcționează regulat: acest lucru va evita blocarea sau murdărirea. Vă recomandăm să efectuați cel puțin un ciclu de deschidere/închidere pe lună. Verificați periodic starea robinetului, acordând o atenție deosebită următoarelor puncte: etanșeitatea în linie, etanșeitatea garniturii și funcționarea actuatorului.

6.1 - Înainte de orice operațiune

6.1.1 - Decomprimarea, drenarea și aducerea conductei pe care este montată vana la temperatura camerei.

6.1.2 - Închideți alimentarea cu aer comprimat și decompresați actuatorul.

6.1.3 - Opriți alimentarea electrică a vanei pilot, dacă este cazul.

6.1.4 - Purtați echipamente de protecție adecvate.

6.1.5 - Planificați mijloacele adecvate de ridicare pentru operațiunile de întreținere.

6.2 - Întreținerea vanei. În caz de scurgere în linie, verificați starea ușii (1) și a scaunului (4). Înlocuiți-l dacă este necesar.

În cazul în care există scurgeri la cutia de etanșare (7): strângeți-o din nou într-un interval rezonabil. Verificați că ușa se mai mișcă. Dacă scurgerea continuă, refăceti etanșarea, folosind un set recomandat de instalator.

6.3 – Întreținerea actuatorului. În cazul în care actuatorul (10) are scurgeri sau este blocat, înlocuiți garniturile sau actuatorul complet.

6.4 – Întreținerea valvei pilot. În caz de deteriorare a valvei solenoid pilot, verificați mai întâi starea bobinei. 

AJUTOR PENTRU DIAGNOSTICAREA PROBLEMELOR:

Chiar dacă s-a dat comanda de deschidere sau închidere, robinetul rămâne în poziție.

- Verifică alimentarea cu aer comprimat (debit + presiune)

- Verifică etanșeitatea actuatorului

- Verifică lubrifierea actuatorului

- Verifică alimentarea cu energie a valvei pilot

- Verifică absența corpurilor străine în valva pilot

- Verifică starea bobinei

- Verifică absența corpurilor străine care blochează poarta

Nu există flux sau flux foarte scăzut în poziția deschisă:

- Verifică presiunea la intrarea în țeavă

- Verifică absența corpurilor străine care blochează poarta

Scurgeri pe linie, deși robinetul este închis:

- Verifică direcția de instalare a valvei

- Verifică starea scaunului

Scurgeri la cutia de etanșare:

- Verifică starea ambalajului

Scurgeri între vana și flanșă:

- Verifică starea garniturilor flanșelor și a șurubului

Autoîncălzirea actuatorului:

- Verifică lubrifierea actuatorului 

INSTRUCȚIUNI PENTRU DEPOZITAREA ȘI RECICLAREA PRODUSULUI

Robinetul nu conține materiale periculoase. După montarea echipamentului, materialele de ambalare trebuie colectate și trimise la o instalație autorizată de reciclare și eliminare. Robinetul nu conține materiale periculoase. La sfârșitul duratei de viață a produsului, după ce a fost îndepărtat robinetul din țeavă, utilizatorul trebuie să contacteze o companie de reciclare pentru a sorta părțile metalice ale robinetului. Pentru informații, următoarele familii de materiale sunt incluse în aceast robinet: oțel carbon, oțel inoxidabil și aluminiu. Pentru părțile electrice ale robinetului, acestea trebuie separate și date unei companii de reciclare conform reglementării EC 2002/96.

 

Instructiuni instalare robinet cu flotor

RECOMANDARI GENERALE :

• Asigurați-vă că robinetii care vor fi utilizati sunt adecvati condițiilor instalației (tip de fluid, presiune și temperatură).
• Asigurați-vă că supapele sunt instalate conform normelor actuale.
• Asigurați-vă că nu există articole externe care ar putea perturba funcționarea robinetilor. Compensatorul trebuie să se miște liber.
• La instalarea cu rezervorul exterior deschis, asigurați-vă că niciun articol exterior nu poate perturba funcționarea supapei sau bloca compensatorul.

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE :

• Înainte de instalarea robinetilor, curăţaţi şi îndepărtaţi orice obiecte din conducte (în special bucăţi de etanşare şi metal) care ar putea bloca sau bloca supapele.
• La instalarea cu rezervorul exterior deschis, asigurați o protecție pentru a evita compensatorul probleme cu articolele externe. Această protecție ar trebui să fie deschisă în partea superioară și în partea inferioară, astfel încât să nu implice bobina înaltă a fluidului. Înălțimea de protecție trebuie să fie cel puțin egală cu înălțimea de mișcare a compensatorului. Compensatorul și mingea nu trebuie să atingă protecția.
• Compensatorul nu trebuie tăiat.
• Pentru a evita blocarea compensatorului, este necesară o verificare periodică

 

Instructiuni instalare si utilizare robineti cu sertar si conexiune cu flansa

ÎNDRUMARI GENERALE:

• Asigurați-vă că robineții care vor fi utilizați sunt adecvați condițiilor instalației (tip de fluid, presiune și temperatură).
• Asigurați-vă că aveți suficienți robineți pentru a putea izola secțiunile de conducte, precum și echipamentele adecvate pentru întreținere și reparații.
• Asigurați-vă că robineții care urmează să fie instalați au rezistența corectă pentru a putea susține capacitatea lor de utilizare.
• Instalarea tuturor circuitelor trebuie să asigure că funcționarea acestora poate fi testată automat în mod regulat (cel puțin de două ori pe an).

 

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE SI UTILIZARE:

• Înainte de instalarea robineților cu sertar si conexiune pe flanșă, curățați și îndepărtați orice resturi gasite în țevi (în special bucăți de etanșare și metal) care ar putea bloca și bloca robineții.
• Asigurați-vă că ambele țevi de conectare, de fiecare parte a robinetului, (în amonte și în aval) sunt aliniate (dacă nu sunt, robineții pot să nu funcționeze corect).
• Acționați încet robinetul fără blocare (deschidere/închidere), de 3 ori, înainte ca rețelele să fie sub presiune, apoi închideți robinetul.
• Asigurați-vă că cele două secțiuni ale conductei (amonte și aval) se potrivesc. Corpul robinetului nu va absorbi niciun gol. Orice deformare a conductelor poate afecta etanșeitatea conexiunii, funcționarea robinetului și poate provoca chiar o ruptură. Pentru a verifica, puneți kitul în poziție pentru vă asigura că asamblarea va funcționa.
• Dacă secțiunile de conducte nu au suportul final la locul lor, acestea trebuie fixate temporar. Acest lucru este pentru a evita solicitarea inutilă a robinetului.
• Strângeți șuruburile în cruce.
• În timpul operațiunii de curățare, robinetul trebuie deschis.
• Testele de presiune trebuie făcute cu rețeaua curățată.
• Testele de presiune trebuie efectuate cu robinetul pe jumătate deschis, iar presiunea nu trebuie să depășească specificațiile de presiune ale robinetului cu sertar conform API 598 sau EN 12266-1.
• Presurizarea trebuie crescută încet.
• Se recomandă acționarea robinetului cu sertar si flansă (deschidere și închidere) de 1 până la 2 ori pe an.
• Poate fi necesară înșurubarea presetupei în timpul utilizării, în funcție de tipul de utilizare.
• Nu folosiţi o unealtă pentru a închide supapa
• Fluidele din robinetul cu flanșă nu trebuie să conțină obiecte solide (care ar putea deteriora scaunul).
• Pastreaza tija unsa pentru o buna manevrare.


Pentru o instalație în zona ATEX, verificați conductibilitatea dintre supapă, conducta din amonte și conducta din aval și asigurați-vă că conducta este conectată la pământ.

 

Instructiuni instalare si utilizare robineti cutit

RECOMANDARI GENERALE :

• Asigurați-vă că robinetii care vor fi utilizate sunt adecvate condițiilor instalației (tip de fluid, presiune și temperatură).
• Asigurați-vă că aveți suficienti robineti pentru a putea izola secțiunile de conducte, precum și echipamentele adecvate pentru întreținere și reparații.
• Asigurați-vă că robinetii care urmează să fie instalati sunt de rezistența/presinea corectă pentru a putea suporta capacitatea de utilizare a acestora.
• Instalarea tuturor circuitelor trebuie să asigure că funcționarea acestora poate fi testată automat în mod regulat (de cel puțin două ori pe an).

INSTRUCTIUNI DE INSTALARE :

• Înainte de instalarea supapelor, curăţaţi şi îndepărtaţi orice obiecte din conducte (în special bucăţi de etanşare şi metal) care ar putea bloca sau bloca supapele.
• Asigurați-vă că ambele țevi de conectare de fiecare parte a supapei (în amonte și în aval) sunt aliniate (dacă nu sunt, supapele ar putea să nu funcționeze corect).
• Asigurați-vă că cele două secțiuni ale conductei (amonte și aval) se potrivesc, unitatea de supapă nu va absorbi niciun gol. Orice deformare a conductelor poate afecta etanșeitatea conexiunii,
funcționarea supapei și poate provoca chiar o ruptură. Pentru a fi sigur, puneți kitul în poziție pentru a vă asigura că asamblarea va funcționa.
• Dacă secțiunile de conducte nu au suportul final la locul lor, acestea trebuie fixate temporar. Acest lucru este pentru a evita solicitarea inutilă a supapei.
• În timpul operațiunii de instalare, nu purtați supapele de roată de mână.
• Supapele pot fi instalate în toate pozițiile, dar recomandăm pozițiile din imaginea de mai sus.

 

INSTRUCȚIUNI DE INSTALARE (SUITE) :

• Daca robinetul este instalat la capatul conductei, aceasta trebuie sa fie intre 2 flanse.
• Robinetele de tip cuțit sunt unidirecționale, respectând direcția de curgere indicată pe corp de săgeată. Când folosiți pulberi, inversați direcția curgerii.
• Strângeți șuruburile în cruce. Pentru găurile oarbe, folosiți știfturi pentru a avea o strângere bună și strângeți-le cu grijă, astfel încât să nu atingă cutitul.
• În timpul operațiunii de curățare, supapele trebuie deschise.
• Testele trebuie efectuate cu instalatia si conducta curatate.
• Testul trebuie efectuat cu robinetul parțial deschis. Presiunea de testare nu trebuie să depășească specificațiile supapei conform ISO 5208.
• Deschideţi cu grijă robinetul.
• Strângeți garnitura presetupei la prima pornire a instalării (cu un cuplu moderat), astfel încât să nu existe scurgeri și roata de mână să fie ușor de utilizat. Asigurați-vă că nu există contact între poartă și glandă.
• Pastrati tija unsa.
• Se recomandă operarea robinetilor (deschidere și închidere) 1 dată pe lună

 

INSTALARE :

• Scoateţi protecţia capătului supapei.
• Interiorul robinetului trebuie inspectat și suflat cu aer comprimat. Conductele adiacente trebuie să fie curate și fără reziduuri pentru a preveni deteriorarea supapei.
• Pentru a preveni deformarea robinetului, funcționarea ineficientă sau problemele de întreținere timpurie, sprijiniți conductele de fiecare parte a robinetilor.
• Asigurați-vă că robinetul este poziționat astfel încât să existe suficient spațiu, roata de mână să fie ușor de accesat și să existe suficient spațiu pentru tijă atunci când supapa este deschisă.
• Instalaţi robinetul conform indicatorului de debit de pe corpul acestuia. În unele cazuri speciale, robinetii pot fi instalati în direcția opusă săgeții de direcție de pe corp. Supapele cu scaun unidirecțional au o săgeată pe corp care indică direcția normală de curgere. În anumite cazuri, supapele sunt sugerate să fie montate împotriva direcției normale (pentru pulberi de exemplu). Pentru a evita scurgerile și deteriorarea supapelor, asigurați-vă că flanșele conductei sunt aliniate și în paralel cu flansele robinetilor.

Supravegheați distanța corectă dintre flanșele țevilor.
Când utilizați șuruburi pentru găuri oarbe, măsurați bine filetul corpului profund si grosimea flanșei, pentru a vă asigura că lungimea șurubului este limitată, astfel încât șuruburile să nu slăbească gaura oarbă la strângere.
Consultați fișa tehnică a produsului pentru informații.
• Se sugerează ca supapa să fie menţinută în poziţia închisă la instalarea pe conductă.
• Supapele trebuie instalate cu tija în poziție orizontală sau într-o poziție deasupra orizontalei. Utilizarea robinetilor cu poziția tijei atârnând dedesubt nu este recomandată.
Instalarea supapelor cu flanșă trebuie să respecte standardele de șantier în vigoare. Vor fi luate în considerare și următoarele:
• Capetele supapelor și capetele conductei/flanșele trebuie aliniate.
• Lucrările cu țevi cu flanșe, în construcții, trebuie să aibă grosimea corectă a garniturii.
• Șuruburile flanșei, pentru flanșele de capăt, trebuie să fie de dimensiunea, lungimea și materialul corecte pentru condițiile de utilizare.
• Asamblați toate șuruburile și strângeți-le manual. Strângeți uniform șuruburile. Consultați Anexa cuplurilor de strângere.

Robinetii trebuie instalati vertical, cu actuatorul în partea de sus.
Pe conducta verticală, robinetii trebuie instalati orizontal, cu scaunul în partea inferioară.
În cazul general, actuatorul robinetului ar trebui să fie suportat pentru DN>250. Sprijinirea robinetilor la fața locului ar putea fi necesara pentru supapele mai mici, luând în considerare greutatea dispozitivului de acționare și condițiile de funcționare, cum ar fi vibrațiile sau acționarea frecventă.
Când robinetul este în productie, trebuie utilizată o contraflanșă. Presiunea de serviciu este limitată la jumătate din presiunea normală de serviciu. Asigurați, de asemenea, protecție împotriva oricărei intruziuni umane în zona din aval a supapei.
Trebuie folosită întotdeauna o contraflanșă.

 

ÎNTREȚINERE ȘI REPARARE :


Inspecție și întreținere


O inspecție periodică de întreținere este recomandată la fiecare 6 luni. Aceasta periodicitate poate fi mai scurta in functie de mediul de instalare al robinetului, la evaluarea instalatorului. Timpul trebuie să fie si mai scurt, dacă fluidele transportate sunt corozive sau periculoase.
O inspecție periodică trebuie să includă următoarele:
• Examinați tija ronietului pentru curățire și lubrifiere. Filetele tijei trebuie acoperite cu un lubrifiant curat.
• Unii robineti au un racord de ungere în capac sau jug. Dacă racordul este uscat, lubrifiați cu un pistol de unsoare manual.
• Deschideți și închideți robinetul. Acțiunile ar trebui să fie fluente, fără nicio legătură a tijei prin cursa completă.
• Dacă supapa este în funcțiune și sub presiune:
a. Examinați conexiunea corp la capac pentru scurgeri prin garnitură. Dacă se găsește o scurgere, strângeți piulițele capacului în mod egal, în formă de stea, până când scurgerea se oprește. Nu depășiți valorile maxime ale cuplului specificat în anexă. Dacă scurgerea persistă, consultați secțiunea „Depanare”.
b. Verificați garnitura tijei pentru orice scurgere în timpul acțiunii de deschidere și închidere. Dacă se indetifica o scurgere, strângeți alternativ piulițele presetupei cu cel mult un sfert de tură, pe fiecare piuliță, până când scurgerea se oprește. Dacă scurgerea persistă, consultați secțiunea „Depanare”.
c. Inspectați exteriorul supapelor pentru curățenie. Îndepărtați orice murdărie sau ulei de pe corpul supapei și de pe capotă.

 

Înlocuire scaun


a. Slăbiți presetupa și deschideți complet supapa.
b. Deșurubați legătura dintre plăcile suport și corpul robinetului.
c. Puneți robinetul orizontal, cu scaunul în sus. Trageți ușor poarta, astfel încât marginea porții să nu se mai opună dispozitivului de fixare a scaunului.
d. Eliberati dispozitivul de reținere a scaunului folosind un știft și un ciocan. Mișcați ușor dispozitivul de reținere de jur împrejur până când este extras, fără a fi deteriorat.
e. Acum rotiți robinetul cu scaunul în jos. Luați vechiul scaun. Deformați noul scaun în formă de inimă și puneți-l în corp.
f. Puneți elementul de fixare a scaunului în mod uniform în scaun, lipind marginea de fixare de jur împrejur. Rețineți că atunci când fixați, trebuie să țineți cealaltă parte a dispozitivului de reținere, pentru a preveni ieșirea acestuia.

 

FUNCȚIONAREA ROBINETULUI


Prin invartirea roții de mână în sens invers acelor de ceasornic, tija, de care este atașată poarta la bază, este trasă prin manșonul jugului. Prin invartirea roții de mână în sensul acelor de ceasornic, acțiunea este inversată și poarta este coborâtă în poziția închisă.

Instrucțiuni de dezasamblare și reasamblare

Dezasamblarea

a. Asigurați-vă că nu mai este presiune în conducta.
b. Îndepărtați prin deșurubarea protecției laterale de siguranță în cazul supapei automate.
c. Deșurubați plăcile de susținere de pe actuator și corpul supapei,
d. Deșurubați legătura dintre tijă și poartă,
e. Disociați actuatorul (roată de mână, angrenaj, cilindru, motor electric) de partea supapei.
f. scoateți piulițele glandei. Scoateți materialul de ambalare.
g. Ridicați poarta din corp.
h. Lipiți ușor și uniform elementul de fixare a scaunului pe periferia sa interioară cu o bară de alamă (sau alt metal moale) și un ciocan până când elementul de fixare iese din corp.
i. Luați scaunul.


Reasamblare

a. Curățați bine interiorul robinetului și toate componentele. Îndepărtați calcarul, uleiul, grăsimea sau alte materiale străine. Ștergeți suprafața de așezare a porții și a scaunului supapei cu o cârpă înmuiată cu solvent. Curățați suprafețele flanșelor corpului, carcasei și toate șuruburile.
b. Instalați scaunul și dispozitivul de fixare al acestuia
c. Instalați poarta în corp, acordând atenție părții de poartă în cazul supapei unidirecționale.
d. Instalați materialul de ambalare în corp, apoi glanda de împachetare.
e. Fixați setul de actuator pe poartă și plăcile de susținere.
f. Verificați buna funcționare a supapei prin deschiderea/închiderea supapei.
g. Instalați protecția laterală de siguranță în cazul supapei automate.

 

Instalarea flanșei

Garnitură

Alegeți materialul pentru garnitură plană în funcție de tipul de flanșă și de condițiile de service

Procedura cuplului

• Curățați știfturile și piulița, asigurând îndepărtarea tuturor materialelor străine, rugina, bavurile și lubrifianții anteriori.
• Lubrifiați filetele știftului, piuliței, găurilor de flanșă și suprafețelor de contact de frecare.
• Toate șuruburile vor fi strânse în formă de stea pentru a asigura o încărcare uniformă a garniturii, așa cum se arată în desenul de mai jos.

 

Ordinea de strangere a suruburilor
Fig.1 : Ordinea de strangere a suruburilor

 

Instalarea si utilizarea robinetilor fluture

INSTRUCTIUNI GENERALE:

• Asigurați-vă că robinetele care vor fi utilizate sunt adecvate condițiilor instalației (tip de fluid, presiune și temperatură).
• Asigurați-vă că aveți suficiente robinete pentru a putea izola secțiunile de conducte, precum și echipamentele adecvate pentru întreținere și reparații.
• Asigurați-vă că robinetii care urmează să fie instalati sunt de rezistență corectă pentru a putea suporta capacitatea de utilizare a acestora.
• Instalarea tuturor circuitelor trebuie să asigure că funcționarea acestora poate fi testată automat în mod regulat (de cel puțin două ori pe an)

 INSTRUCTIUNI DE INSTALARE :

• Înainte de instalarea robinetilor, curăţaţi şi îndepărtaţi orice obiecte din conducte (în special bucăţi de etanşare şi metal) care ar putea bloca sau zgaria supapele.
• Asigurați-vă că ambele țevi de conectare de fiecare parte a supapei (în amonte și în aval) sunt aliniate (dacă nu sunt, supapele ar putea să nu funcționeze corect).
• Asigurați-vă că cele două secțiuni ale conductei (amonte și aval) se potrivesc și unitatea de supapă nu va prinde niciun gol. Orice deformare a conductelor poate afecta etanșeitatea conexiunii, funcționarea robinetului, și poate provoca chiar o ruptură. Pentru a fi siguri, puneți setul de montaj în poziție, pentru a vă asigura că asamblarea va funcționa.
• Dacă secțiunile de conducte nu au suportul final la locul lor, acestea trebuie fixate temporar. Acest lucru este util, pentru a evita solicitarea inutilă a robinetului.
• Robinetul trebuie introdus între flanşe, cu discul pe jumătate deschis, dar discul nu trebuie să depăşească grosimea supapei. Poziționați șuruburile pentru a menține supapa centrată. Apoi deschideți complet supapa și strângeți șuruburile.
Vezi imaginile de mai jos.

Montarea robinetelor fluture
1. Introducere supapă pe jumătate deschisă 2. Completați supapele cu disc deschise la strângerea șuruburilor

• Strângeți șuruburile în cruce.
• Discul trebuie să se deplaseze cu ușurință în interiorul conductei.
• Robinetii trebuie deschisi în timpul operațiunii de curățare.
• Testele trebuie făcute cu o țeavă curățată.
• Testele trebuie efectuate cu robinetul deschis. Presiunea de testare nu trebuie să fie mai mare decât specificațiile supapei conform ISO 5208 sau EN 12266-1.
• Apoi deschideți încet robinetul.
• Nu montați robinetele fluture cu coliere presate din oțel inoxidabil și flanșe rotitoare fără striuri.
• Și nu pe flanșe cu față plană fără striații (exemplu: fitinguri din fontă vopsite)

 

INSTALARE ÎN CEA MAI BUNA POZIȚIE:

Pentru ape uzate, fluide cu particule solide sau rețea rece (aer condiționat de exemplu), cea mai bună poziție este cea orizontală:

Pozitie de montaj a robinetilor fluture
Pozitie optima de montaj
Montare in zone antiexplozie ATEXPentru o instalare in zona ATEX, verificati conductivitatea dintre vana, conducta din amonte si conducta din aval si asigurati-va ca conducta este conectata la pamant.

ÎNTREȚINERE :

• Vă recomandăm să actionați complet robinetul, de 1 până la 2 ori pe an.
• În timpul operațiunii de întreținere, asigurați-vă că conducta nu este sub presiune, că nu există lichid în conductă și că robinetul este izolat. Dacă există lichid în conductă, evacuați-l. Asigurați-vă că nu există riscuri din cauza temperaturii sau a fluidului (cum ar fi acizii). Dacă fluidul este coroziv, goliti instalația înainte de operația de întreținere.

 

Despre magazin